“Hami” sözlük anlamı olarak “himaye eden, yol gösteren, koruyan” anlamlarına gelmektedir.
Kavramsal olarak ise “Hamilik”; içeriğini, tarihi ve kültürel kimliğini Osmanlı ve Selçuklu Medeniyetlerinin kurumsallaştırmış olduğu “Ahilik ve Esnaf (Mesleki Dayanışma) Teşkilatları” ndan almaktadır.
Esnaf teşkilatları, “Ahilik” geleneğinin ve kültürünün gereği “ahilerin-kardeşlerin” bir organizasyon disiplini içerisinde kardeşleşmeleri, birbirlerini sahiplenmeleri, himaye etmeleri özetle birbirlerine Hami olmaları üzerine bina edilmiştir. Bu geleneğin temelinde ise “fütüvvet” anlayışı bulunmaktadır. Fütüvvet, cömertlik-yiğitlik anlamlarına gelmektedir. Bunun da ötesinde fütüvvet başkaları için kendinden feragat edebilme ve vazgeçebilme anlayışıdır. Günümüz işletmelerinde, Hamilik kavramı mesleğinin inceliklerine vakıf bir personelin(mentor) işe yeni başlayan bir elemana (mentee) “koç”luk, kılavuzluk ve rehberlik yapmasını öngören bir “eğitim” metodu olarak algılanmaktadır. Tarihte ise bu kavram Ahilik ve Esnaf teşkilatlarında tecrübe edildiği hali ile sadece “usta-çırak” ilişkilerini içeren bir mesleki rehberlik olarak değil, bunun çok daha ötesinde bir “insan yetiştirme” modeli olarak görülmüş ve uygulanmıştır. Esnaf teşkilatları çatısı altında hiyerarşik olarak teşkilat her bir ustanın, her usta kalfasının, kalfa çırağının, çırak ise yamağının “hamiliği”ni yapmakta, böylece bir yandan mesleğin teknik beceri ve donanımları aktarılırken, bir diğer yandan ise “cömertlik, fedakarlık, paylaşma, dayanışma, kardeşlik” gibi yüksek “ insanlık fazilet ve ahlakı” da verilmeye çalışılıyordu.
Hamilik ile amaç sadece bir iş veya meslek öğretmek değil, bunun yanında insan olma anlayış ve sorumluluklarını da hatırlatmaktır.
Amacımız Hamilik Kültürü Çankırı Vakfı ile yeniden hayata geçirmek istiyoruz.
Çeşitli üniversitelerin çeşitli bölümlerinden birçok öğrencisi bulunan vakıfımız, proje sayesinde mesleğinin erbabı kişilerce öğrencilerine mesleki destek sağlamayı amaçlıyoruz. Hamiler(mentörler) hem tecrübelerini genç nesillere aktarıyor hem de onları iş hayatına hazırlıyor. Öğrencilerin kafalarındaki soru işaretlerini ve meraklarını giderip onları geleceğe daha sağlam adımlarla yollayan projede temel amaç; gelecek planlaması yapmakta zorlanan gençlere rehberlik edip onları iş dünyasıyla ve alanında başarılı iş insanlarıyla tanıştırmak. Mentörler aynı zamanda Çankırı'yı ve Çankırı Vakfı'nı yakından tanıyan iş insanlarından oluşuyor.
Liderlik potansiyeline sahip, sivil toplumun, gönüllülüğün önemini içselleştirmiş ve bu alanda istekli, enerji sahibi olan, öğrenme ortağı rolüyle öğrenme ilişkisine değer katabilecek kişidir. Ögrenenin yani öğrencinin gelişim potansiyeline, akademik durumuna, hedeflerine ve kişisel ihtiyaçlarina göre her Hamilik deneyimi bir eşleşmeden diğerine farklı olacaktır. Hami, öğrencisinin ihtiyaçları ve gündemi dahilinde farklı konularda destek verebilir.
Adaylık Kriterleri ;
Hamiliğin Hamiye Faydaları
Hamiden Beklenenler
İyi Bir Haminin Sergileyebileceği Özellikler